Boşanma işlemleri Nasıl Yapılır?
Boşanma işlemleri , Tarafımıza birçok kişiden gelen ”eşimden ayrılmak istiyorum ?, kocamdan boşanmak istiyorum ?, nerede boşanma davası açabilirim ? gibi sorulara istinaden bu yazımızda boşanma işlemleri ile ilgili bilgiler verilecektir.
Boşanma işlemleri ,Taraflar bazen ortak iradeleriyle anlaşarak bazen de tek taraflı olarak evlilik hayatının çekilmezliğini öne sürerek ve kendi haklılığını ispatlayarak boşanmak isteyebilirler. Bu durumda boşanmaya karar veren eşlerin öncelikli olarak hukuka uygun olarak boşanma dilekçesi yazmaları ve bu dilekçe ile boşanma davası açmaları gerekmektedir. Tarafların boşanma dilekçesi yazarken hangi huhuki sebebin öne sürüleceğini, davanın hangi hangi mahkemede açılacağını, dilekçe prosedürlerini çok iyi bilmeleri gerekmektedir.Boşanma işlemleri , Aksi halden yapılan hatalı işlemler davanın reddedilmesine sebep olmaktadır. Hangi davranışların boşanma davasında sebep olarak gösterileceği Medeni Kanun’da belirtilmiştir.
Boşanma işlemleri ,Boşanma dilekçesinin hazırlanmasından sonra ikinci aşama davanın hangi mahkemede ve nerede açılacağının tespit edilmesidir. Boşanma davalarında görevli mahkeme aile mahkemeleridir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemesi aile mahkemesi sıfatıyla davalara bakmaktadır.Boşanma işlemleri ,Davacının boşanma davasını açması gereken yer ise eşlerin son 6 aydır ikamet ettikleri yer aile mahkemesidir. Eğer eşler 6 aydan fazla süre ile resmi olarak farklı yerlerde ikamet ediyorlar ise davalının yer aile mahkemesi yetkili mahkemedir.
Boşanma işlemleri ,Boşanma dilekçesi yazılırken gerek anlaşmalı boşanmalarda gerek çekişmeli boşanmalarda davanın uzamaması veya bir hak kaybı yaşanmaması adına dilekçenin çok iyi hazırlanması gerekmektedir. Dilekçe hazırlanırken davanın tarafları, TC kimlik numaraları, adres bilgileri, davanın konusu , davada öne sürülen sebepler, davadan beklenti, hukuki deliller vb dilekçe unsurları dilekçede belirtilmelidir. Bu süreçte boşanma sonrası sonrasında müşterek çocuğun velayeti, boşanma sonucuna bağlı olarak maddi-manevi tazminat, nafaka alınması ve nafaka ödenmesi, mal paylaşımı , düğün takıları gibi konularda hak kaybı yaşanmaması adına uzman bir boşanma avukatından destek alınması gerekmektedir.
Yazar hakkında