araç değer kaybı

ile

araç değer kaybı

ARAÇ DEĞER KAYBI

Trafik kazaları toplumun tamamı için kötü sonuçlar doğurabilen kazalardır. Ülkemiz de her saat hatta her dakika trafik kazaları yaşanmakta ve bu kazalardan dolayı bazen insanlar yaşamını kaybetmek de bazen de sağlıklarını kaybetmektedir. Bu kazaların sona ermesini beklemek çok hayal olduğu da bilinen bir gerçektir fakat bu kazaların en aza indirilebilmesi için öncelikle devletin daha sonra ise sürücülerin çaba sarf etmesi gerekir.

Araç değer kaybı nedir? Araç değer kaybı bir kazadan ötürü zarara uğrayan bir aracın sadece kaza esnasında aldı hasarla oluşan masraflar değil aracın kazasız haliyle piyasada sahip olduğu değerinin azalmasıdır.

Ülkemizde istatistik bilgilere baktığımız zaman dikkat çeken bir nokta var ki yaşanan kazalarda sürekli olarak araç hasarlı kazalar meydana gelmektedir. Araçların hasar aldığı kazalardan dolayı oluşan hasarın kim tarafından karşılanacağı hasar tespit ve tazmin süreci içerisinde eskiden bulunmayan olan uygulama araç değer kaybı tazminatı toplumumuz da yeni yayılan bir süreçtir.

Ülkemizde halen yalnızca araçların kaza sırasında ki aldıkları hasar nedeniyle sürekli sigorta şirketlerinin kapısı çalınmakta ve sigorta şirketlerinin de araç değer kaybını ödemeye yanaşmadıkları içinde artık hukuki sürece geçilmektedir.

Trafikte kaza yapan her araçta değer kaybı oluşmamaktadır. Değer kaybının oluşması için ilk koşul kaza yapan aracın kaza sırasında kusursuz olması veya kısmi kusurlu olması gerekir. Kusursuz olması durumunda araç da meydana gelen değer kaybının tamamını alabilmekteyken kısmi kusurlu olduğu durum da ise araç da ki değer kaybının sürücünün kusuru oranında karşılanır. Ayrıca arabanın değer kaybının oluşmasında aracın kilometresi rayiç bedeli vb. hususlar de çok önem araz etmektedir.

Peki aracınızda yaşanan değer kaybını kimden karşılıyorsunuz? Düzenli olarak her yıl yaptırmış olduğunuz trafik poliçelerinde ödemiş olduğunuz primler içinde değer kaybı teminatı yer almaktadır. Bu teminat kaza yapıp başka bir araca zarar vermeniz durumunda devreye girmektedir ve kaza sonucunda meydana gelen değer kaybını karşılamaktadır. Yani kısaca araç değer kayıpları kusurlu olan araç sahibi veya sürücüsünden değil sigorta şirketlerinden tahsil edilmektedir.

Araç değer kaybını karşılamak için gereken hukuki süreçten bahsedelim biraz da öncelikle aracın geçirmiş olduğu kazanın üzerinden 2 yıldan fazla süre geçmemiş olması gerekir.

Kaza meydana geldiğinde gerekli olan belgeler kesin ekspertiz raporu ehliyet ruhsat fotokopisi hasar resimleri kaza tespit tutanağı ve talep dilekçesi daha sonra kusurlu aracın sigorta şirketine başvuruda bulunur. Başvurular sigorta şirketlerinin e-posta adresine veya iadeli taahhütlü posta yoluyla yapılır. Sigorta hasarlarında 15 gün kasko    hasarlarında 15 iş günü içinde sigorta şirket tarafından cevap verilmemesi durumunda veya talebin reddedilmesi durumunda Sigorta Tahkim Komisyonu bünyesinde dava açılır. Burada açılacak olan dava yaklaşık olarak 6 ay içinde bilirkişi incelemesinden geçirilerek karar verilir. Ancak şöyle bir durum da görülebilir ava açmadan da sigorta araç değer kaybını karşılayabilir ve yaklaşık 15 gün içerisinde sonuçlanır. Fakat sigorta şirketi talebi geri çevirirse yukarıda bahsettiğimiz işlemler gerçekleştirilir ve sigorta şirketine dava açılır ve değer kaybı talep ve davaları tahkime gider. Türkiye geneli merkezi İstanbul da bulunan Sigorta Tahkim Komisyonu tek taraflı olan tüm uyuşmazlıkları hızlı bir şekilde sonuçlandırmaktadır.

 

 

Yazar hakkında

administrator